”Tilfældigheder har været en stor del af min karriere”

Siden han begyndte på medicinstudiet, har Per Brøndsted Höllsberg grebet de chancer, der er opstået. Lær den nye prodekan for forskning at kende.

Per Brøndsted Höllsberg

  • 62 år
  • Oprindeligt fra Kolding
  • Dr.med., fra AU i 1999
  • Professor i medicinsk virologi fra 2008
  • Var kortvarigt institutleder på det daværende Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi ved AU.
  • Tiltræder som prodekan for forskning på Health 1. januar 2024.
  • Kommer fra en stilling som forsknings- og uddannelseschef ved NIDO | Center for Forskning og Uddannelse på Regionshospitalet Gødstrup.
  • Bor i Aarhus N med Charlotte, der er lektor på Marselisborg Gymnasium.
  • Har to børn fra et tidligere forhold – en datter, som er tandplejer og en søn, som er fotograf.

Per Brøndsted Höllsberg er vild med skak. Som barn forelskede han sig i spillet på det sorte og hvide bræt, der kræver tålmodighed, koncentration og strategisk tænkning.

Selv om han i de seneste år har haft travlt som forsknings- og uddannelseschef på Regionshospitalet Gødstrup, er han stadig medlem af Nordre Skakklub i Aarhus, og i weekenden tjekker han resultaterne fra internationale turneringer.

Den kommende prodekan for forskning på Health kan godt lide at løse problemer. Det var måske derfor, han allerede i folkeskolen drømte om at blive forsker og endda arrangerede en uges erhvervspraktik på Forskningscenter Risø.

På gymnasiet i Kolding sporede han sig ind på medicinuddannelsen, og på kandidatstudiet blev han interesseret i pædiatri.

”Jeg blev tilknyttet et ambulatorium for børn med kræft. Det var hårdt, og jeg kunne ikke helt fjerne billederne fra nethinden, når jeg kom hjem. Så jeg tænkte, at det måske ikke lige var det, jeg skulle,” fortæller Per Höllsberg, som derefter blev fascineret af nyremedicin. Han sad og læste op til den afsluttende eksamen, da han blev kontaktet af Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi på AU med et tilbud om et toårigt forskningsstipendium.

En afgørende tur i Tivoli

Som ung forsker deltog Per Höllsberg i kongresser – blandt andet én i København, hvor en efterfølgende festmiddag i Tivoli blev afgørende for det næste årti i den dengang 27-årige læges liv. Kongressen havde besøg fra Harvard Medical School i USA, og under en gåtur i den gamle have fik Per Höllsberg tilbudt en stilling som research fellow i Boston, Massachusetts.

I de næste ni år boede han sammen med sin daværende hustru i Boston-forstaden Brookline, og forskede ved center for neurologiske sygdomme på Brigham and Women’s Hospital, et affilieret hospital til Harvard Medical School. Arbejdet handlede især om at undersøge, hvilke mekanismer virus bruger til at re-programmere celler, og hvordan virusinfektion af immunceller kan føre til en skleroselignende sygdom.

Per Höllsberg lyser op, når han fortæller om 1990’erne, som han brugte blandt verdens på det tidspunkt førende tænkere inden for immunologi.

”Det var helt eventyrligt. De mennesker jeg var iblandt, de foredrag jeg kunne gå til. Der kom stjerneforskere forbi fra hele verden. Det var fantastisk,” siger han og joker med, at han kun vendte hjem til Aarhus, fordi hans ældste søn, der ligesom lillesøsteren er født i USA, begyndte at kunne rette på sin fars engelsk.

Nåede lige præcis 25-års jubilæet

Den 62-årige forsknings- og uddannelseschef glæder sig til at blive prodekan på Health. Men han er godt klar over, at det ikke bliver a walk in the park, når han blandt andet skal arbejde med GDPR-problematikker, bedre on- og off boarding, relations-opbygning til fonde, karriereudvikling, forskningsstøtte på fakultetet og opdateret cybersikkerhed og datamanagement i Healths jungle af personhenførbare data.

Det var nu ikke derfor, han tøvede med at søge stillingen, da den blev slået op i foråret 2023. Han stod med opgaver, som ikke var i mål i sit job på NIDO | Center for Forskning og Uddannelse ved Regionshospitalet Gødstrup. Men da stillingen kom i genopslag, gik Per Höllsberg målrettet ind i ansøgningsprocessen.  

Han ved, hvad han går ind til, for han kender Aarhus Universitet godt. Han blev ansat som adjunkt, da han vendte hjem fra USA, og nåede lige akkurat at fejre 25-års jubilæum på universitetet, før han tog til Gødstrup i 2021.

Som professor i medicinsk virologi forskede han blandt andet i mekanismer for herpesvirusinfektion af immunceller og sammenhængen mellem Epstein-Barr virus og multipel sklerose. Senere stod han som studieleder på medicinstudiet bag den studieordning, Health har i dag. Det var en omfattende proces, som i nogen grad trak Per Höllsberg væk fra forskningen.

”Tilfældigheder har været en stor del af min karriere. Der er meget, jeg ikke har planlagt, men hvor jeg bare har tænkt wauw og har grebet muligheden,” siger han.

”Det var spændende at lave en ny studieordning. Jeg fandt ud af, at jeg godt kan lide at arbejde på et plan, der er større end ens eget lille laboratorium. Når man er forsker, får man et kick ud af at finde sammenhænge og selv stå for opdagelserne. Når man bliver leder, glædes man ved at se forskningen trives og udvikle sig.”

Hvad bliver det sværeste?

Per Höllsberg skal ikke tænke sig længe om, før han svarer på, hvad der bliver det sværeste i jobbet som prodekan:

”Hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg, det sværeste bliver at få følgeskab til beslutninger, der sætter nye retninger. Forskere er ikke meget for at blive påduttet andres beslutninger udefra. Hvis de ikke kan se en mening med det, får man modstand. Så det sværeste bliver at få følgeskab i en utrolig alsidig skare af intelligente mennesker, der hver især godt ved, hvad de selv mener,” siger han.

Selv om han lander i jobbet med en lyttende tilgang, vil han dog gerne melde ud i overskriftsform, hvad han håber at skubbe til som prodekan på Health: Det handler om kvalitet, formidling og gode vilkår for de yngste forskere.   

Kvaliteten kan løftes ved at publicere færre, men bedre artikler, mener han.

”Den bedste forskning ændrer paradigmer og vores måde at se verden på. Gennembrud betyder noget andet i grundforskning end i klinisk forskning – og noget tredje i forebyggelsesforskning som fx inden for folkesundhed. Men den gode forskning skaber gennembrud. Enten i samfundet eller i vores forståelse af, hvordan tingene hænger sammen,” siger Per Höllsberg.

Formidlingen er vigtig, fordi universitetets kontrakt med samfundet skal være synlig.

”Det skal være tydeligt, hvad forskningen bidrager med, hvis vi fortsat vil modtage risikovillige investeringer og have unge mennesker til interessere sig for forskervejen. Vores egen overlevelse er afhængig af, at vi fortæller om, hvorfor universiteterne er nyttige i samfundet.”


6 spørgsmål til privat-Per

1. Har du et talent uden for arbejdet?
Jeg kan sætte et hus i stand. Jeg kan sætte en dør i en mur, hvor der ikke var en dør, jeg kan pille en skorsten ned, pudse en facade og sætte nye lofter op.

2. Hvad kan gøre dig glad? 
Når det går godt for mine børn eller for min partner Charlotte. Eller når noget lykkes, som jeg har arbejdet længe på.

3. Hvad kan gøre dig vred?
Hvis man ikke kan stole på folk. Hvis de spiller med skjult dagsorden eller ikke er helt ærlige - det har jeg det svært med.

4. Hvad er dit yndlingssted i verden?
Det første sted jeg tænker på er Edinburgh. Det er en virkelig skøn by, som Charlotte har introduceret mig til. Hun har boet i Skotland i 13 år, og vi har været der rigtig meget sammen.

5. Hvad er din guilty pleasure?
Jeg har et svagt punkt for chips og andre salte snacks. Især når jeg kommer hjem efter en lang dag, er trangen tit for stor, selv om jeg ved, at det absolut ikke gør noget godt for mig.

6. Hvem ser du op til?
Da jeg boede i USA, blev jeg nogle gange spurgt, hvem min rollemodel er, men jeg kan ikke pege på en enkelt person. jeg sætter nærmere pris på forskellige træk hos mennesker – fx kan jeg godt beundre folk, der har en bred almen viden ud over deres egen faglighed, eller folk der er intelligente, men ydmyge, og bærer deres succes, uden det stiger dem til hovedet.
 

Kontakt

Professor og kommende prodekan for forskning Per Brøndsted Höllsberg
Aarhus Universitet, Health
Mail: ph@biomed.au.dk
Mobil: +45 51 36 23 53