Et kig bag kulissen: Kom med til Forskerfesten 2024

Torsdag d. 25. april lagde Festauditoriet på Frederiksberg Campus lokaler til en ganske særlig begivenhed. Inside Health var med til Forskerfesten, hvor fem fremragende forskere formidlede deres ph.d.-projekter foran hele Danmark.

Simon Mark Dahl Baunwall fra Institut for Klinisk Medicin sidder i sminken inden generalprøven til Forskerfesten 2024.
Simon Mark Dahl Baunwall fra Institut for Klinisk Medicin sidder i sminken inden generalprøven til Forskerfesten 2024. Foto: Sebastian Skousgaard, AU Health.

Under det skarpe lys fra sminkerummets lamper sidder Simon Mark Dahl Baunwall i en sort stol, hans blik fikseret på spejlet foran ham. Sminkøren med DR-logo på ryggen arbejder hurtigt og rutineret med pensler og hårspray, mens den unge forsker forsøger sig med lidt smalltalk.

"Helt ærligt, sidste gang jeg havde makeup på, var da jeg skulle spille et træ i et teaterstykke i folkeskolen," griner han.

Omkring dem summer produktionslokalet af forventning frem mod optagelsen af Forskerfesten 2024 - et stort anlagt tv-show, der sendes lørdag på DR1 i bedste sendetid. Her skal Simon Mark Dahl Baunwall præsentere flere års forskning om fæcestransplantationer på bare tre minutter.

"Det er en underlig følelse at skulle stå foran et fyldt auditorium og hele Danmark for at tale om min forskning. Jeg er vant til at sidde bag en skærm, ikke at være den eller stå foran kameraer," indrømmer han med et skævt smil, mens sminkøren retter på frisurens sidste detaljer.

En kapsel med afføring, der redder liv

Ph.d. Cup 2024, eller som den kaldes på DR – ’Forskerfesten’, sætter fokus på ny, dansk forskning og kårer den danske ph.d.-studerende, som er bedst til at formidle sin forskning på bare tre minutter.

Simon Mark Dahl Baunwall er læge og ph.d. fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Han har de seneste seks år jongleret med både forskning, patientbehandling og et affaldsprodukt, som kan vise sig at være en ren guldgrube.

”Det lyder måske lidt ulækkert, men vi har fundet ud af, at patienter med en farlig bakterie i tarmen, Clostridioides difficile også kaldet clostridier, længe kun er blevet behandlet med antibiotika, som var det, der gav dem bakterien til at begynde med. Hvis patienterne i stedet indtager raske personers afføring på kapsler, så kan det faktisk kurere ni ud af ti patienter med denne lidelse,” fortæller den unge forsker passioneret.

Kort fortalt går Simon Mark Dahl Baunwalls forskning ud på at overføre afføring og bakterier fra en rask til en syg tarm. Clostridier rammer årligt 4000 danskere og forsager en potentielt livstruende diarré. Simon Mark Dahl Baunwall og det forskerhold han er en del af har derfor udviklet en ny metode i form af små kapsler, som indeholder dehydreret afføring indhentet hos gennemtestede bloddonorer.

”Efter at have udviklet kapslerne var planen at lave et testforsøg på de allersygeste patienter med clostridier. En gruppe fik standardbehandlingen med antibiotika, mens en anden gruppe fik antibiotika sammen med de nye afføringskapsler. Men den nye behandlingsform virkede så godt, at vi simpelthen var nødt til at stoppe forsøget. Ni ud af ti blev raske, og det ville være uetisk, hvis vi ikke tilbød den nye behandling til samtlige patienter,” fortæller forskeren stolt.

Arbejdet med kapslerne blev til et ph.d.-projekt med en klar konklusion: alle patienter med clostridier bør tilbydes en fæcestransplantation. Og det er det budskab, Simon Mark Dahl Baunwall tager med til finalen i Forskerfesten 2024.

Forskerfesten 2024

Ph.d. Cup og Forskerfesten er et samarbejde mellem DR, Information og Lundbeckfonden. Programmet blev sendt på DR1 lørdag aften kl. 19-20 og kan genses på DRTV.

Hvis du vil læse mere om Simon Mark Dahl Baunwalls forskning, kan du dykke ned i Informations portræt af den unge forsker her:

Deltagerne i årets forskerfest var:

  • Nathalie Eiris Henriksen, Danmarks Tekniske Universitet
  • Kristina Tornbjerg Eriksen, Aalborg Universitet
  • Simon Mark Dahl Baunwall, Aarhus Universitet
  • Nicolaj Malle, Syddansk Universitet
  • Karen Ruben Husby, Københavns Universitet

De sidste forberedelser

Foran en farverig neonskærm står den unge forsker fokuseret med en petriskål med afføringspiller liggende foran sig. Igen og igen gennemgår han sine trin, taler højt og gestikulerer tydeligt.

"Kan vi lige prøve igen, hvor du udtaler clostridier lidt tydeligere?” spørger en scenecoach ude fra det store auditorie. Simon gentager sin linje, denne gang med mere vægt på hver enkelt stavelse, mens han slår ud med armene og bevæger sig over til et nyt område på scenen.

En tekniker nærmer sig forsigtigt og justerer en mikrofon, som synes at gnide mod hans skjorte. "Undskyld, bare et sekund, vi skal bare have denne her til at sidde helt perfekt," forklarer teknikeren, mens han omhyggeligt retter til.

Produktionsfolkene virrer stadig omkring, lægger sidste hånd på lyssætningen og tjekker lyden en ekstra gang, mens uret tikker ned til den endelige optagelse.

I 2023 blev Simon Mark Dahl Baunwall og forskningsgruppens behandling produceret i 1900 portioner, men det er stadig langt fra alle patienter, der får tilbudt en fæcestransplantation. Derfor øjnede forskeren en oplagt mulighed for at sætte emnet på dagsordenen ved at deltage i Forskerfesten 2024.

”Fæcestransplantationer er et ret nyt forskningsfelt, som jeg tror, mange overhovedet ikke havde kendskab til for bare få år siden. Vi ved stadig ikke helt, hvordan det virker – kun at, det virker. Der kommer hele tiden flere aspekter og spørgsmål til, og det er gået fra nul til hundrede bare i den tid, jeg har beskæftiget mig med området,” siger Simon Mark Dahl Baunwall og fortsætter:

”Men man kan skrive nok så mange videnskabelige artikler, uden at almindelige danskere nødvendigvis ved, at den her behandling findes. Vi har systemet og vores argumenter på plads, så nu skal vi bare have bredt behandlingen ud. At stå i DR’s bedste sendetid og kunne fortælle, at denne lille kapsel redder liv, er en fuldstændig vanvittig mulighed, og det var en ’no brainer’, da jeg blev spurgt, om jeg havde lyst til at være med i konkurrencen,” fortæller Simon Mark Dahl Baunwall. 

Et intensivt formidlingsforløb

Selvom Simon Mark Dahl Baunwall vidste, hvad han gik ind til, var det alligevel noget af en omvæltning for den unge forsker at blive en del af en formidlingskonkurrence, hvor kroppen og stemmen bærer den største del af arbejdet.

”Jeg tror aldrig, man er helt klar på, hvor stor en opgave det er at gå fra at være velformuleret på skrift til pludselig at stå foran kameraer i rampelyset og skære en ph.d. på 188 sider ned til bare tre minutter. Vi har været igennem et intenst forløb de seneste uger, og der går enormt meget forberedelse og øvelse ind i at forfine sådan et oplæg. Jeg har da heller ikke ligefrem sovet fremragende i nat, da jeg både er spændt og lidt overvældet over, at det er mig, der skal stå der på scenen om lidt på DR1 foran alle de mennesker,” siger Simon Mark Dahl Baunwall.

Deltagerne i Forskerfesten er ikke bare overladt til sig selv. Fra starten har de været koblet op med en producer fra DR, der har læst og givet feedback på deres tekster. Derudover har deltagerne sparret med journalister fra Information og lært om præsentationsteknik fra en professionel scenecoach.

”Og vinderen er…”

Spotlyset danser over vært Ulla Essendrops farverige top, mens applausen fra det fyldte auditorium brager ud i salen. Forskerfesten er nu for alvor i gang, og én efter én brillierer forskerne med spændende præsentationer. Simon træder frem med en rolig og professionel udstråling, tydeligvis velbevandret og sikker på scenen.

Publikum lytter intenst, mens Simon formidler, flankeret af farverige illustrationer med bakterier, der tumler rundt på en storskærm. En kraftig applaus følger, hvorefter årets dommere - klimakorrespondent Thøger Kirk, seniorforsker Flemming Splidsboel og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund - får ordet.

Christina Egelund roser: "Det er præcis denne type formidling vi håber på, når vi taler om Forskerfestens formål med at bringe forskning tættere på folket."

Efter fem fremragende præsentationer offentliggøres Nathalie Eiris Henriksen fra DTU som årets vinder af Forskerfesten og modtageren af en check på 50.000 kr. Simon Mark Dahl Baumwall er dog på ingen måde skuffet over aftenens forløb.

"Det var helt surrealistisk at stå deroppe på scenen og at kunne dele min passion for forskning med så mange mennesker. Det er en drøm, der går i opfyldelse, og alle de andre var vildt dygtige. Jeg ville aldrig selv kunne have udpeget en vinder," siger han.

Forskerfesten er ovre for denne gang, og mens deltagerne får buketter med blomster fra produktionsholdet og krammere af Ulla Essendrop, siver folk ud af det store auditorium og ind i rummet ved siden af, hvor en reception med jazzmusik og lidt godt til ganen sætter punktum for aftenen.

”Hvis man har lavet noget forskning, som man virkelig brænder for, og som man mener kan gøre en forskel, så vil jeg klart opfordre andre ph.d.-studerende til at melde sig til Forskerfesten. Det er en unik mulighed for at brænde igennem med sit budskab foran et bredt publikum, og jeg har fået værktøjer med hjem, som jeg uden tvivl kommer til at trække på i mange år fremover,” afslutter Simon Mark Dahl Baunwell.

Kontakt

Læge og ph.d. Simon Mark Dahl Baunwall
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk medicin
Aarhus Universitetshospital, Afdeling for Lever-, Mave og Tarmsygdomme
Telefon: 22 31 80 17
Mail: simonjorgensen@clin.au.dk