Gratis temadag: Når ledelse sætter fokus på rehabilitering gennem relationel koordinering

Formålet med temadagen er sætte fokus på emnerne ”relationel koordinering” og ”ledelsesforankring” i forhold til tværsektorielle indsatser – med afsæt i erfaringerne fra samarbejdet i Human First-indsatsen for mennesker med rehabiliteringsbehov.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Torsdag 24. oktober 2024,  kl. 08:30 - 15:30

Sted

VIA University College, Hedeager 2, 8200 Aarhus N, Gæstekantinen

Arrangør

Human First

Koordinationsudvalget for "Mennesker med rehabiliteringsbehov", der er en del af Human First (human-first.org), afholder gratis temadag torsdag den 24. oktober 2024 på VIA University College, Hedeager 2, 8200 Aarhus N, Gæstekantinen. 

Formålet med temadagen er sætte fokus på emnerne ”relationel koordinering” og ”ledelsesforankring” i forhold til tværsektorielle indsatser – med afsæt i erfaringerne fra samarbejdet i Human First-indsatsen for mennesker med rehabiliteringsbehov.

Erfaringen fra det hidtidige arbejde er, at organisationernes evne til at skabe en god rela-tionel koordinering og stærk ledelsesforankring af indsatsen har afgørende betydning for, i hvor høj grad vi lykkes med den fælles indsats. 

På temadagen vil vi dykke ned i spørgsmål som ”Hvordan lykkes vi bedst med relati-onel koordinering på tværs af organisationer?” og ”Hvad er ledelsens rolle i forhold til at styrke den tværsektorielle indsats, herunder ledelsens rolle specifikt i forhold til styrkelse af den rehabiliterende indsats?”. Dagen vil desuden byde på præsentati-oner af flere af de initiativer, der er sat i gang under indsatsområdet for ”Mennesker med rehabiliteringsbehov”. 

Program 

8.30-9.00 Ankomst og kaffe 

9.00-9.30 Velkomst v/ professor Thomas Maribo. 

Hvor er vi med Human First? 

9.30-11.30 Hvordan lykkes vi med relationel koordinering? 

Der er på tværs af organisationer og ledelser en bevidsthed om, at god relationel koordinering er en afgørende faktor for succesen i de indsatser, der sættes i gang. Det kan være en svær øvelse internt i en organisation, og opgaven bliver ikke mindre, når den relationelle koordinering skal ske på tværs af organisationer og sektorer. 

Tre ledere med hver deres faglige baggrund præsenterer eksempler på, hvordan de anvender relationel koordinering som redskab i deres respektive opgaver inden for rehabiliteringsfeltet, herunder hvilke udviklingsmuligheder og potentialer de ser i forhold til relationel koordinering: 

  • Distriktschef Mette Svane, Pleje og Rehabilitering – Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune 
  • Chefsygeplejerske Kirsten Rahbek, Ældresygdomme, Aarhus Universitetshospital 
  • Forskningschef David Høyrup Christiansen, Hospitalsenhed Midt 

Der vil være en strække-ben-pause undervejs i løbet af formidda-gen! 

11.30-12.15 Frokost 

12.15.-13.00 Paneldebat om at lykkes med relationel koordinering 

Panelet består af formiddagens oplægsholdere, og debatten faciliteres af professor Claus Vinther Nielsen. 

13.00-13.40 Kompetenceudvikling i rehabilitering – erfaringer fra kompetenceforløb målrettet medarbejdere i Aarhus Kommune 

En fortælling om et kompetenceforløb som i efteråret 2023 blev søsat i forvaltningen for Pleje og Rehabilitering, Aarhus Kommune, med henblik på at videreudvikle medarbejderes rehabiliteringskompetencer i praksis. Forløbet er udviklet i et samarbejde mellem Pleje og Rehabilitering og VIA University College. 

Der er på nuværende tidspunkt afholdt 2 diplommoduler og 3 kurser. 

Adjunkt Line Riis-Djernæs fra VIA University College, Efter- og Videreuddannelse, fortæller om de foreløbige erfaringer med forløbet. 

13.40-13.50 Ulighed i hjerterehabilitering: En landsdækkende undersøgelse på tværs af kommuner og hospitaler 

Forsker Marie Louise Overgaard Svendsen, DEFACTUM præsenterer resultater fra projektet. 

13.50-14.10 Kaffepause 

14.10-14.40 På tværs af Sundhedsloven og Beskæftigelsesloven 

Tre fortællinger fra ph.d.-projekter inden for emnet ”Rehabilitering af mennesker med lænderygsmerter”, der som genstandsfelt går på tværs af Sundhedsloven og Beskæftigelsesloven. Oplæggene vil bl.a. skitsere de udfordringer, der kan opstå i arbejdet på tværs af de to lovgivninger, og bud på hvordan disse kan håndteres. 

  • Lektor Elisabeth Due Andersen, Fysioterapeutuddannel-sen, VIA University College 
  • Forskningsassistent Bolette Emborg Jannsen, Regions-hospitalet Silkeborg 
  • Ph.d.-studerende, Katrine Schilling Andersen, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet 

14.40-15.00 Tværfaglig Koordineret Indsats 2.0 (TKI2) 

– en tværmagistratslig indsats i Aarhus Kommune 

Hvordan kan der skabes øget sammenhæng i forløb på tværs af sundhed og beskæftigelse? I TKI2-projektet er der udviklet en sy-stematisk indsats, der har til formål at understøtte arbejdstilba-gevendelsen hos borgere, der er sygemeldte og deltager i et kom-munalt rehabiliteringsforløb. I oplægget præsenteres resultater fra den igangværende evaluering ved lektor og programleder Lisa Gregersen Østergaard, DEFACTUM og Institut for Folkesund-hed, Aarhus Universitet. 

15.00-15.30 Afrunding og tak for i dag! v/docent Dorthe Sørensen 

Tilmelding til temadagen er nødvendig og kan ske via Plan2Learn. 

Frist senest den 1. oktober 2024. Der er plads til 90 deltagere, og pladser tildeles efter først til mølle-princip.