Har du færdiggjort grundforløbet på tandklinikassistentuddannelsen, men har du endnu ikke indgået aftale om en praktikplads?
Så har du mulighed for at fortsætte dit uddannelsesforløb som elev i praktikcentret. Praktikcentret er sat i verden med to formål:
At være elev i praktikcentret kaldes ofte at være i skolepraktik. Som skolepraktikelev vil du blive del af en dagligdag, hvor der er fokus både på din praktikpladssøgning og på udvikling af dine faglige og personlige kompetencer.
Praktikuddannelse i skolepraktik skal du se som et springbræt til en uddannelsesaftale i en virksomhed.
Når du har fuldført grundforløb 2 på tandklinikassistentuddannelsen kan du søge om optagelse som elev i praktikcentret. Du kan optages, hvis du opfylder EMMA-kriterierne.
EMMA står for:
Skolen, hvor du har taget dit grundforløb, vurderer om du er egnet til at fortsætte uddannelsen med tilfredsstillende udbytte og om du efterfølgende menes at være egnet til at virke på arbejdsmarkedet inden for faget. Skolen vurderer din egnethed på baggrund af det samlede kendskab til dine faglige og personlige kompetencer.
Som elev i praktikcentret skal du være parat til at sige ja tak til en praktikplads, også selvom det kan medføre flytning eller lang transporttid.
Som elev i praktikcentret skal du, hvis dette tilbydes, acceptere en rimelig praktikplads inden for en anden uddannelse end den primært ønskede.
Som elev i praktikcentret skal du være aktiv praktikpladssøgende. At være aktiv søgende betyder at du skal have en synlig profil på www.praktikpladsen.dk samt at du søger alle ledige elevpladser inden for fagområdet.
Du vurderes på baggrund af EMMA-kriterierne ved ansøgning om optagelse i praktikcentret. EMMA-kriterierne gælder for dig i hele den periode du er tilknyttet praktikcentret.
Praktikcentret har pligt til løbende at vurdere om du fortsat lever op til kravene. I vurderingen lægges der vægt på om du har et tilfredsstillende udbytte af praktikuddannelsen og din tilgang i relation til arbejdet på en tandklinik, herunder om du overholder mødetider og aftaler.
Hvis du ikke vurderes at leve op til EMMA-kriterierne er der risiko for, at du udmeldes af praktikcentret. Er du en gang udmeldt af praktikcentret kan du ikke optages igen.
De daglige aktiviteter for elever tilknyttet praktikcentret består fortrinsvis af praktisk oplæring inden for faget, primært ude i virksomheder, og alternativt på afdelinger på IOOS.
Som elev i skolepraktik vil du indgå i et eller flere kortere praktikuddannelsesforløb inden for branchen. Disse korte praktikuddannelsesforløb kan være af forskellig varighed og på forskellige vilkår. Fælles for praktikuddannelsesforløbene er, at de kommer i stand på baggrund af enten en henvendelse til praktikcentret fra en virksomhed, der ønsker en elev, praktikcentrets praktikpladsopsøgende arbejde eller dine egne ansøgninger målrettet tandklinikker.
Inden din første dag i et praktikforløb i en virksomhed aftaler du og din uddannelsesansvarlige, i dialog med klinikken, hvilke praktikmål du skal fokusere på under forløbet. Praktikcentret vil holde kontakt med dig og med klinikken under forløbet med henblik på at støtte din læring bedst muligt. Der vil i kontakten være fokus på din faglige udvikling og på dit arbejde inden for de udvalgte praktikmål. Praktikcentret vil desuden medvirke til at sikre et godt og konstruktivt samarbejde mellem dig og klinikken.
I de perioder, hvor det ikke er muligt at tilbyde dig praktikuddannelse i en virksomhed, vil du tage del i arbejdet på afdelingerne på IOOS. Du vil samarbejde med bl.a. tandlægestuderende, tandplejerstuderende og fast klinikpersonale om i dagens opgaver, fx åbning og klargøring af klinikken om morgenen, booking af patientbehandlinger, assistance ved behandlinger, sterilisation og rengøring af klinikken ved dagens afslutning. Du vil i dit arbejde og samarbejde med de øvrige på afdelingen blive støttet og vejledt af praktikinstruktøren. Praktikinstruktørerne er uddannet tandklinikassistenter og del af den faste personalegruppe på afdelingerne på IOOS. Praktikmålene (link) for din uddannelse er omdrejningspunktet for den feedback, du får af praktikinstruktørerne.
Når du er elev i skolepraktik følger du hovedforløbets skoleperioder som planlagt. For at du opnår størst muligt udbytte af skoleperioderne tilbydes du i praktikcentret særligt målrettede aktiviteter i ugerne op til hovedforløbet. Her er fokus på netop de faglige områder, det enkelte hovedforløb omhandler.
De få elever, der fortsat er tilknyttet praktikcentret når det er tid til den afsluttende skoleprøve, modtager ligeledes særlig hjælp til at forberede sig til prøven.
Praktikinstruktørerne vil støtte dig i din praktiske oplæring og løbende give dig feedback på din indsats og gå i dialog med dig om dit udbytte, fx på baggrund af en evaluering. Når du er ude i et praktikforløb i virksomhed har personalet her ligeledes ansvar for at støtte dig i din læring og give dig konstruktiv tilbagemelding på dit arbejde.
Praktikcentret har det overordnede ansvar for at sikre sammenhæng i din uddannelse. Din uddannelsesansvarlige modtager tilbagemeldinger fra praktikinstruktører og praktikvirksomheder og på baggrund af disse vil du og den uddannelsesansvarlige drøfte din faglige og personlige udvikling jf. de for uddannelsen beskrevne praktikmål.
Praktikcentret har desuden pligt til minimum hver 3. måned at vurdere om du fortsat lever op til ovennævnte EMMA-kriterier. Det er din uddannelsesansvarlige, der foretager denne løbende vurdering, som kaldes helhedsvurdering.
Arbejdstiden er 37 timer ugentlig, typisk placeret inden for tidsrummet 8.00-16.00. I den ugentlige arbejdstid er der indlagt tid til at du er praktikpladssøgende.
Når du er tilknyttet skolepraktikken modtager du praktikydelse jf. gældende finanslov
Skolepraktikydelse 1/1 2021 | Pr. uge | Pr. måned |
Elever under 18 år | kr. 772,00 | kr. 3.345,00 |
Elever over 18 år | kr. 1.848,00 | kr. 8.008,00 |