Uddannelsen er koncentreret om patientservice, forebyggelse af tandsygdomme, assistance ved tandbehandling, klinikhygiejne og klinikadministration. Uddannelsen er en erhvervsuddannelse, der veksler mellem ophold på skole og praktik på en tandklinik.
Tandklinikassistenten skal have overblik, psykologisk sans, praktisk håndelag og besidde evne til samarbejde og kommunikation.
Tandklinikassistenten kan få arbejde på private tandlægeklinikker og i kommunal tandpleje. Der er muligheder for praktik og job i udlandet.
Patientkontakt
Som tandklinikassistent er du ofte den første patienten møder på tandklinikken. Du er klinikkens ansigt udadtil og spiller en central rolle for patientens oplevelse af klinikkens atmosfære og kultur. Psykologi og patientservice er derfor vigtige elementer i uddannelsen.
Dobbeltrolle ved tandlægestolen
Når patienten sidder i tandlægestolen skal du kunne fornemme, hvornår patienten har brug for en beroligende hånd. Samtidig skal du yde tandlægen effektiv assistance ved hele tiden at sørge for de rigtige instrumenter og materialer.
Klinikkens hygiejne
Det er helt afgørende for patientens oplevelse af tryghed og sikkerhed, at klinikkens hygiejne er i top. Ikke mindst ved operationer har tandlægen brug for en effektiv hjælp, der gennem en hygiejnisk arbejdsteknik sikrer den optimale operationshygiejne, og den opgave bliver du specialuddannet til.
Selvstændige patientopgaver
Som klinikassistent kan du selv have patienter i stolen. Du kan afpudse og fluorbehandle tænder, undervise i tandbørstning og tage røntgenbilleder. De praktiske dele af opgaverne træner du på dukker, eller I går to elever sammen og øver på hinanden.
Du skal også have fag som f.eks. regnskab, så du kan varetage de administrative funktioner på en tandklinik.
Undervisning
Især i den kommunale tandpleje deltager tandklinikassistenten i det pædagogiske arbejde med vejledning i mundhygiejne på børn. Det foregår både på klinikken, i børnehaver og i skoleklasser. Al undervisning tager udgangspunkt i fagmål for uddannelsen. Det er vigtigt, at du kender dem, da du her kan få indblik i, hvad du kommer til at lære, og dermed også hvilke krav der stilles til dig som elev - læs om deltagerforudsætninger (PDF)
Du kan læse om uddannelsens opbygning kort fortalt (PDF)
Job - også i udlandet
Uddannelsen til tandklinikassistent er en erhvervsuddannelse, der veksler mellem ophold på skole og praktik på den tandklinik, du er ansat. Du kan blive elev i en privat tandlægepraksis eller i den kommunale tandpleje. Du har også muligheder for praktik og job i udlandet.
De næste grundforløb-2 hold, som du kan søge ind på, starter:
Hvis du allerede har en underskrevet uddannelsesaftale med en tandklinik, er du sikret adgang til grundforløb 2 på tandklinikassistentuddannelsen, og skal søge ind som praktikvejselev.
Din underskrevne uddannelsesaftale (elevkontrakten) skal sendes direkte til:
Jette Woetmann,
Institut for Odontologi og Oral Sundhed (IOOS)
Vennelyst Boulevard 9
8000 Aarhus C
Du vil få besked ang. din optagelse mm. via mail, så det er vigtigt at du tjekker din mail, da du ellers kan miste muligheden for at starte på uddannelsen.
Du skal tilmelde dig via optagelse.dk
Husk at vedhæfte dine skolebeviser og uddannelsesbeviser samt udtalelser.
Optagelseskrav erhvervsuddannelser
Når vi har modtaget din ansøgning vil du blive indkaldt til bl.a. en samtale forud for optagelsen. Du bliver indkaldt via mail, så det er vigtigt at du tjekker din mail, så du ved hvornår du skal komme til samtale.
Leder du efter en praktikplads kan du med fordel oprette din profil på www.dentaljob.dk. Det er gratis og giver dig en god mulighed for at blive opdaget af de tandklinikker, der søger nye elever.
Ansøgningsfristen på skolevejen er normalt 10 dage før uddannelsesstart i henholdsvis august måned/januar måned, så vi kan nå at gennemføre optagelsesprocessen.
Elever, der søger efter dette tidsrum, kan kun komme i betragtning, hvis vi stadig har ledige pladser på holdene.
Har du lyst til at arbejde med sundhed, mennesker og tænder?
Så er uddannelsen som tandklinikassistent måske lige noget for dig.
På vores Åbent Hus vil du møde faglærere og elever, der fortæller dig
om uddannelsen til tandklinikassistent samt dine fremtidige muligheder i
og med faget. Du vil blive vist rundt i mindre grupper og få lov til at prøve noget
det udstyr vores elever møder i deres dagligdag på skolen. På den måde kan
du opleve studiemiljøet på Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Aarhus Universitet
også kaldet Tandlægeskolen, inden du søger ind på tandklinikassistent uddannelsen.
Der er åbent hus på følgende datoer i 2021:
Tilmeld dig til vores Åbent Hus arrangement her.
NB! Grundforløbstarten er: 10. august 2020 og 18. januar 2021
COVID-19: Grundet corona-restriktioner afholdes åbent hus arrangementerne med mundbind. Mød op ved hovedingangen og følg pilene. Mundbind udleveres hvis man ikke selv har medbragt. Husk at blive hjemme hvis du har symptomer på covid-19. Hjælp med at forebygge smitte ved at vaske hænder/bruge håndsprit, host/nys i ærmet, begrænse fysisk kontakt og holde afstand.
Her er det muligt - mod betaling - at bestille et nyt eksamensbevis
Personer, som har fået tildelt nyt personnummer, f. eks. på grund af juridisk kønsskifte har mulighed for uden gebyr at bestille et nyt eksamensbevis. Kontakt i givet fald skolen på tlf. 8715 3082 eller send en mail: cbaekby@dent.au.dk