Frømand eller forsker? Her er årets ph.d.-vejleder

Professor Jørgen Bjerggaard Jensen fra Institut for Klinisk Medicin får JCD-prisen 2023. Han har med sin unikke tilgang og rekrutteringsmodel inspireret af militæret skabt et helt særligt sammenhold blandt de studerende.

Jørgen Bjerggaard Jensen er årets ph.d.-vejleder på Health. Han fik prisen og den medfølgende hædersgave på 25.000 kr. overrakt på Healths PhD Day den 20. januar 2023.
Jørgen Bjerggaard Jensen er årets ph.d.-vejleder på Health. Han fik prisen og den medfølgende hædersgave på 25.000 kr. overrakt på Healths PhD Day den 20. januar 2023. Foto: Simon Fischel

Bag om JCD-prisen:

  • Er navngivet efter professor Jens Christian Djurhuus, som var institutleder på Institut for Klinisk Medicin fra 1978 til 2012.
  • Uddeles hvert år (siden 2012) af ph.d.-foreningen på Health til en vejleder, som har gjort et ekstraordinært stykke arbejde.
  • Er bl.a. tildelt Helle Terkildsen Maindal fra Institut for Folkesundhed (2021), Christian Kanstrup Holm fra Institut for Biomedicin (2020) og Ole Mors fra Institut for Klinisk Medicin (2019).

JCD-Prisen, der er opkaldt efter professor Jens Christian Djurhuus, går hvert år til en særligt engageret og dygtig ph.d.-vejleder på Health. I år løb overlæge og klinisk lærestolsprofessor Jørgen Bjerggaard Jensen med prisen, der blev overrakt på årets PhD Day den. 20. januar.

”Jørgen Bjerggaard Jensen er en evig optimist; vi kan opsøge ham med enhver udfordring, og han forsikrer os altid om, at der findes en løsning. Desuden kan vi mærke hans oprigtige interesse for os som personer – ikke bare for vores studier. Han får os til at føle os som en stor familie,” skriver 14 af professorens nuværende og tidligere ph.d.-studerende i indstillingen.

Afsætter en dag om ugen til vejledning

Årets ph.d.-vejleder forsker i kræft i urinblæren og sætter sammen med sine studerende spørgsmålstegn ved alt det, som er standardprocedure i et sådant sygdomsforløb.

”Det kan være henvisninger, behandlinger, opfølgninger og en masse andre områder, hvor vi ser på, om man kan gøre tingene lidt smartere – er der fx nye måder at scanne, operere eller supplere behandling på? Der er en lang række fantastisk spændende projekter i gang på vores område, og jeg afsætter ugentligt en hel dag til at vejlede de ph.d.-studerende,” fortæller Jørgen Bjerggaard Jensen.

At få overrakt JCD-prisen kom som en overraskelse for professoren, og selvom han som vejleder gør en dyd ud af at følge hver enkelt ph.d.-studerende tæt, har den store anerkendelse fra de studerende gjort indtryk.

”Det er fantastisk at modtage al den ros, men det fedeste er at mærke, at de studerende faktisk synes, at det, de laver, giver mening. En stor del af opgaven som ph.d.-vejleder er at finde den rigtige studerende og så koble vedkommende sammen med et projekt, der passer til den enkelte. Det kræver både tålmodighed, tillid og nærvær,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen.

Jørgen Bjerggaard Jensen startede som ph.d.-vejleder i 2012 og har i alt været hovedvejleder for tyve ph.d.-studerende gennem det seneste årti.

Rekrutterer studerende med inspiration fra specialstyrkerne

Årets vejleder er måske ikke, som vejledere er flest. I hvert fald skiller hans tilgang til vejledning sig ud ved et særligt rekrutteringssystem, som han har skabt med inspiration fra forsvarets specialstyrker.

Efter i en periode at have haft svært ved at finde de rigtige ph.d.-studerende til en række spændende projekter, som derfor ikke blev til noget, besluttede professoren sig nemlig for at hæve barren for ansøgningsprocessen, så de studerende fremover skulle søge aktivt ind.

”Jeg kiggede mod Frømandskorpset og blev meget inspireret af, hvordan de dér hverver folk. Det gør de ved en selektionsproces, som går i gang længe før, ansøgerne overhovedet bliver taget i betragtning som egnede kandidater til elevskolen. Det valgte jeg også at indføre, og nu arrangerer vi en årlig bootcamp, hvor potentielle ansøgere selekteres allerede inden de får mulighed for at deltage,” forklarer han.

Arrangerer bootcamp for kommende ph.d.-studerende

Årets bootcamp foregår i februar, og både nuværende og tidligere ph.d.-studerende er med som instruktører. Turen varer 3-4 dage og skal skabe et stærkt sammenhold blandt de studerende. Dog er det præcise program hemmeligholdt, så ansøgerne ikke på forhånd ved, hvad turen kommer til at indeholde.

”Det er akkurat ligesom, når man søger ind til specialstyrkerne. Man har en ide om, hvad der foregår, men ellers skal forløbet gerne være lidt mytisk. De bliver kastet ud i en blanding af noget fysisk, teoretisk og får generel instruktion i, hvad det vil sige at være ph.d.-studerende. Der er samarbejdsøvelser, fysiske øvelser og en blanding af lidt af hvert,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen.

Da projektet startede, havde han en dialog med den daværende chef for Frømandskorpset, der også medvirkede til den første bootcamp. Tiltaget har siden været en stor succes både rekrutteringsmæssigt og i forhold til at skabe opmærksomhed om forskergerningen som profession.

”Der går mange rygter om, hvad det egentligt er, der foregår på vores bootcamp. Jeg har selv hørt folk tale om alt fra helikoptere til deciderede militærøvelser. Det har vi nu alligevel ikke økonomien til, men det bidrager selvfølgelig til tiltrækningen, at der er nogle overraskelser,” fortæller Jørgen Bjerggaard Jensen hemmelighedsfuldt.

Det kræver sammenhold og hårdt arbejde at lave en ph.d.

Årets vejleder ser både prisen og de flotte ord i indstillingen som et stort skulderklap og som et bevis på, at den militære rekrutteringsmodel kan noget særligt.

”Nogle taler om, at der i det hele taget bliver lavet for mange ph.d.’er, men det mener jeg er noget forfærdeligt sludder. Hvis ikke man fokuserer på udvikling og nytænkning, så havde vi som læger stadig stået med igler og åreladning. Men der er uden tvivl nogle studerende, der kommer i gang med et projekt, som de hverken har lyst eller engagement til at gennemføre,” siger han og fortsætter:

”Viljen betyder helt vildt meget, for i sidste ende er det den, der bestemmer, om man er i stand til at komme i mål med sit projekt. Og netop viljen og engagementet kan man nemt fornemme ved et intensivt forløb som vores bootcamp.”

Jørgen Bjerggaard Jensen er glad for de studerendes rosende ord, men påpeger samtidig, at de studerende langt hen ad vejen selv er skyld i, at rekrutteringen og forløbet hos ham er blevet en succes.

”De studerende yder en kæmpe indsats og er både individuelt talentfulde og enormt gode til at samarbejde og løse fælles opgaver. Det er fantastisk at mærke deres dedikation og arbejdsindsats, og jeg tror faktisk slet ikke, de kan se, hvor unikke og dygtige de er – det ser jeg som en af mine vigtigste vejlederopgaver at minde dem om,” siger Jørgen Bjerggaard Jensen.

Kontakt

Klinisk lærestolsprofessor og overlæge Jørgen Bjerggaard Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Urinvejskirurgi
Mobil: 30 91 56 82
Mail: bjerggaard@clin.au.dk